inschrijven

Vrije Academie

Performance_in_the_Bolshoi_TheatreIn dit Corona-jaar geeft muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. van ‘Music in Life”- Passie voor Klassiek! uit Laren in opdracht van de Vrije Academie, een serie van 10 colleges onder de titel “Geschiedenis van de Opera” in ‘Hart’- Kunst, kennis & cultuur’, Kleine Houtstraat 18 in Haarlem.

“Geschiedenis van de Opera”

Het échte begin van de opera dateert uit het Florence van 1598. Het was het einde van de Renaissance, de wedergeboorte in Italië van de antieke Griekse cultuur. Architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst waren al vernieuwd door terug te gaan naar de bron van de Europese beschaving. De Italiaanse zanger Jacopo Peri schreef muziek bij het dramatische gedicht “Dafne” van Ottavio Rinuccini. Daarna kwam Claudio Monteverdi met zijn baanbrekende “L’Orfeo” en volgden er nog meer prachtige en vernieuwende werken van zijn hand.
De vroeger zo obscure componist Monteverdi wordt nu niet alleen gezien als de eerste belangrijke operacomponist, maar ook als een van de allergrootsten aller tijden. De opera “Orfeo ed Euridice” (1760) van Christoph Willibald von Gluck bracht weer verdere vernieuwingen in deze kunstvorm, gevolgd door de opera’s van Georg Friedrich Händel en vele andere 18e-eeuwse componisten. Een halve eeuw later liet Wolfgang Amadeus Mozart de mensheid kennismaken met ware hoogtepunten in dit genre. Verreweg het meest ijzeren opera-repertoire ontstond in de 19e eeuw, vooral in Italië, Frankrijk en Duitsland.

the_ghosts_of_versailles_production_stillTijdens deze colleges komen meesterwerken voorbij van Giacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, van Franse componisten als Camille Saint-Saens, Jules Massenet en George Bizet en, tenslotte, ook van Carl Maria von Weber en, uiteraard, Richard Wagner! Vervolgens grote Russische opera’s, zoals bijvoorbeeld ‘Roeslan en Ludmilla’ van Mikhail Glinka en “Boris Godoenov” van Modest Moessorgski. De laatste bijdrage sluit dan af met de 20e-eeuwse meesterlijke opera’s van Giacomo Puccini en Richard Strauss, maar refereert tevens aan moderne composities van bijvoorbeeld Igor Stravinsky, Sergej Prokovjef, Benjamin Britten en Hans Werner Henze.

In de loop van de colleges behandelt muziekhistoricus Joop van Velzen, van ‘Music in Life’ –  Passie voor Klassiek! dus in vogelvlucht de geschiedenis van de opera vanaf meer dan anderhalve eeuw vóór 1760. De inleidingen gaan gedetailleerd in op het ontstaan en de vroegste geschiedenis van de opera. En aangezien de kunstvorm “opera” reeds het 400-jarige jubileum vierde, deelt hij – naast de behandeling van deze eerste uitingen – zijn grondige kennis over de ontwikkelingen daarvan (met veel luister– en kijkfragmenten van de grootste operaklassiekers als leidraad) met de deelnemers. De grote verhalen, passionele emoties, geniale muziek, schitterende decors en levensecht acteerwerk maken u daardoor tot ware operaliefhebbers!

Kijk voor inschrijving, data, locaties en kosten op https://www.vrijeacademie.nl/5852/uitgebreid-zoeken/studiedag-geschiedenis-van-de-opera/

Eveneens verzorgt muziekhistoricus Joop van Velzen van ‘Music in Life’ –  Passie voor Klassiek! een korte serie van 3 colleges onder de titel “Rondtrekkende zangers”. Aan bod komen, respectievelijk de ‘Troubadours’, de ‘Trouvères’ en de ‘Minnesänger en Meistersinger’.

Middeleeuwse Troubadours, Trouvères en Minnesänger en Meistersinger en andere rondtrekkende zangers beoefenden een serieus ambacht. Ze waren dichter-componist en reflecteerden op de tijd waarin ze leefden. Ze zongen over liefde en oorlog, maar stelden ook sociale wantoestanden aan de kaak.
Elk land had zijn eigen type zanger. Keltische barden werden betaald om heldendaden te bezingen. Minstrelen waren verbonden aan een kasteel en voerden naast zang en muziek ook andere kunsten uit. En de Duitse Minnesänger en Meistersinger hadden een opvoedende taak. Allen leverden een enorme bijdrage aan de beeldenrijkdom van sprookjes, en sommigen inspireerden de Middelnederlandse literatuur van Hadewych en Heinric van Veldeke. 

Kijk voor meer informatie op: www.vrijeacademie.nl

 

Close