Vincent van Gogh en klassieke muziek!

Binnenkort introduceert ‘Music in Life’ –  Passie voor Klassiek! één van haar nieuwste onderwerpen, waarin de Nederlandse schilder Vincent van Gogh (1853-1890) in verband wordt gebracht met klassieke muziek. Behalve dat hier een college over komt, volgt er tevens een ‘filmische documentaire’, die via de website toegankelijk wordt gemaakt. (Nadere informatie hierover volgt spoedig!). De focus zal liggen op de muziek waarmee Vincent van Gogh opgroeide en de muzikale invloeden die hij onderging: van psalmen en gezangen, populaire volksmuziek die hij in Engeland, België en Frankrijk hoorde tot en met de muziek van Ludwig van Beethoven en de opera’s van Richard Wagner.

Vincent van Gogh zag muziek als een ideale artistieke uitdrukkingsvorm en het overtuigde hem om het te hanteren als een model voor vernieuwing in de schilderkunst. De manier waarop hij Eugène Delacroix omschrijft als ‘musicerend schilder’ en Richard Wagner als ‘schilderend componist’, spreekt wat dat betreft reeds boekdelen!

Muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./ M.A. concentreert zich in deze presentatie op de laatste 20 jaar uit het leven van Vincent van Gogh en lardeert biografische beschrijvingen uit dat leven met prachtige muzikale invloeden die de schilder daarbij onderging!