Ontwikkeling van de Spaanse en Portugese klassieke muziek

mqdefaultDe ontwikkeling van de Spaanse muziek is net zo uitgebreid en verschillend als de Spaanse geschiedenis. Vele verschillende muziekelementen, genomen uit de verscheidene culturen die het verleden van Spanje beïnvloed hebben, vormen samen een unieke mengelmoes. De eerste invloeden komen van de Romeinen, die eigen muziek meenamen en invloeden uit Griekenland. Na de inval door de Visigoten, bloeiden de religieuze muziek en kerkhymnes op. En natuurlijk werd de Spaanse muziek ook beïnvloed tijdens het samenleven van Moren, joden en christenen.

De Spaanse muziekgeschiedenis bleef zich ook tijdens de renaissance verder ontwikkelen. Muziek met meerdere instrumenten werd populair, waarbij men veel elementen uit Arabische muziek haalde en de Spaanse gitaar begon te ontwikkelen. Na de reconquista in de 16e eeuw werd het meerstemmige gezang uit Frankrijk en Vlaanderen overgenomen. Musici begonnen in die tijd te reizen door Europa, vooral naar Rome, en namen uit ieder land muzikale invloeden en stijlen mee. Na deze experimentele jaren kreeg Spanje eindelijk naamsbekendheid dankzij klassieke componisten als Christobal de Morales, Francisco Guerrero en Tomás Luis de Victoria.

20150154ac098a50572  Sintra-780

Een van de opvallendste muziekstijlen van Spanje, de zarzuela,  ontstond in de 17e en 18e eeuw. De zarzuela is een lichte Spaanse operavorm, die tot op heden ten dage nog bestaat. De ontwikkeling binnen de klassieke muziek nam in deze eeuwen af, terwijl het spelen van populaire en volksmuziek juist toenam in verschillende gebieden in Spanje. Lange tijd is de Spaanse muziek uit de 17e – en 18e eeuw een grijze vlek geweest in de muziekgeschiedenis met weinig uitstraling naar landen buiten het Iberische schiereiland.  Toch is er in de 17e /18e eeuw wel degelijk het een en ander op muziek gebied tot stand gekomen zoals bijvoorbeeld de oprichting van de eerste Spaanse opera en het blootleggen van honderden jaren muziekgeschiedenis en muziekpartituren. Met name twee Italiaanse componisten, Domenico Scarlatti en Luigi Boccherini die beiden een periode in Spanje werkzaam waren, hebben hierin een belangrijke rol gespeeld. Van belang is in dit verband zonder twijfel ook de verdere ontwikkeling van de karakteristieke Spaanse (en Portugese) vocale vorm, de z.g. Villancico.

Vista_de_la_Alhambra  o-alegre-destino-do-fado.html  1179

In de 19de eeuw gaat de Spaanse volksmuziek een rol spelen in de westerse klassieke muziek. Ondanks dat aanvankelijk ‘buitenlanders’ zoals Franz Liszt, Busoni, Mikhail Glinka en Louis Moreau Gottschalk deze bron aanboorden, zullen latere componisten zoals Manuel de Falla, Isaac Albeniz, Joaquin Rodrigo en Enrique Granados de Spaanse muziek tot een nieuwe opleving leiden. De grootste invloed van de Spaanse muziek zal weer later hoorbaar zijn in de werken van Franse componisten als o.a. George Bizet, Eduard Lalo, Jules Massenet, Maurice Ravel en Claude Debussy.

Met een rijke verscheidenheid aan beeld- en geluidsfragmenten zal muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. de informatie illustreren en ondersteunen, waardoor zich een samenhangend totaal-beeld ontvouwt rond de rijke geschiedenis van de Spaanse klassieke muziek!

De presentatie kunnen op aanvraag verzorgd worden op een door de opdrachtgever gewenste externe locatie. Neem daartoe via het contactformulier contact op met Joop van Velzen, muziekhistoricus van ‘Music in Life’!

U kunt zich inschrijven door het contactformulier in te vullen op de contactpagina.