Geschiedenis van de (westerse) klassieke muziek

bach_1  1000509261001_1707055230001_BIO-Biography-18-Composers-Ludwig-van-Beethoven-SF  266px-Peter_Tschaikowski  ralph-vaughan-williams-4

Het is onmogelijk om de ontwikkeling van de westerse klassieke muziek, waarvan hier de ‘grote lijnen’ worden aangereikt, in al zijn details en nuances recht te doen in een zestiental hoofdstukken. Toch biedt deze muziek de luisteraar – van geluidsdragers, radio en live-uitvoeringen in concertzalen – een rijk gevarieerd en geschakeerd repertoire aan vormen en stijlen. Het is een onvoorstelbare hoeveelheid aan instrumentale en vocale werken, bijna duizelingwekkend in haar overvloed, die de liefhebbers van klassieke muziek de gelegenheid biedt om hun kennis en waardering van dit repertoire te vergroten. Het is schier onvermijdelijk dat de liefde voor een bepaalde componist of de muziek voor een bepaald instrument muziekliefhebbers ertoe zal brengen er meer over te willen weten. Wat was de reden dat een componist een werk schreef? Door wat en/of door wie werd de componist beïnvloed? Waarom klinkt het werk zoals de componist het had voorzien en wat inspireerde de componist om het op die manier te schrijven?

Nietzsche

Van klassieke muziek genieten, haar ondergaan en begrijpen, is een keuze: een keuze uit de componisten die haar schiepen en opnieuw besluiten tot een keuze uit die schier eindeloze reeks van werken, die zij ons nalieten. En daarbij denken aan de uitspraak van de filosoof Friedrich Nietzsche, die ooit eens ergens schreef:

“Zonder muziek was het hele leven slechts een vergissing!

Serie 1: van de Oudheid tot en met 1750 (einde van de Barok)

Serie 2: van de Barok tot en met de 21 ste eeuw

De mogelijkheid bestaat om de presentaties ook te verzorgen op een door de opdrachtgever gewenste externe locatie. De deelname hiervoor geldt dan voor een groep van minimaal 6 personen. Neem daartoe via het contactformulier contact op met Joop van Velzen, muziekhistoricus van ‘Music in Life’!

Nadere informatie te verkrijgen door het invullen van het contactformulier op de contactpagina.

“Dat Joop van Velzen’s kennis over muziek diep en breed is, zou je kunnen verwachten bij een reeks colleges over de geschiedenis van de klassieke muziek. Wat zijn lezingen bijzonder maakt is dat hij, naast zijn kennis, ook een levenslange passievolle ervaring laat voelen met de werking van muziek in zijn eigen leven. Met die combinatie van kennis en ervaring kan hij op een zeer onderhoudende manier vertellen hoe de westerse muziek zich heeft ontplooid binnen de sociale context waarin het ontstond. Dat wil zeggen het is een echt mens die over muziek vertelt als een menselijke behoefte – zowel voor luisteraars als voor componisten. De colleges zijn dan ook interessant voor iemand die het op het conservatorium allemaal eens heeft gehoord. Het heeft heel veel herinneringen opgehaald uit mijn eigen uiteenlopende muzikale ervaring en me ertoe gebracht om mijn ervaring anders te waarderen.”
Nola Caffey, HILVERSUM