Tot in de 19de eeuw bestond de Russische muziek voornamelijk uit religieuze en volksmuziek. In de 18de eeuw werden Italiaanse, Franse en Duitse opera’s in Rusland geïntroduceerd, waardoor de opera erg populair werd bij de Russische aristocratie. Vanaf de 19de eeuw begon Rusland een eigen bijdrage te leveren aan de (klassieke) wereldmuziek, die haast even belangrijk werd als de Russische bijdrage aan de literatuur.
De tien colleges bieden een overzicht van de geschiedenis van de klassieke muziek in Rusland van de achttiende eeuw tot het eind van de twintigste eeuw, van Mikhail Glinka tot Dimitri Sjostakovitsj.. Een breed overzicht belooft nieuwe ontdekkingen van onderbelichte werken, maar ook een nieuw kader waarin de grote klassiekers, zoals de Schilderijententoonstelling van Modest Moesorgski, de 6de Symfonie ‘Pathètique’ van Peter Tsjajkovski, of Sacre du Printemps van Igor Stravinski, een nieuwe betekenis krijgen. Wat begon met de werken van Glinka en verder ontwikkeld werd door het zogenaamde ‘Machtige Groepje’, mondde uiteindelijk uit in werken van talrijke en invloedrijke muzikanten en componisten. Dit alles ondanks het feit dat het Sovjet regime zowel de muziek als de uitvoeringen onderdrukte. Veel artiesten emigreerden, sommigen deden dat vrijwillig, anderen onder druk.
De rol van de kunst in het algemeen en van muziek in het bijzonder komt naar voren in deze serie colleges en wordt tot een grote ontdekkingstocht naar die (voor ons westerlingen) raadselachtige ‘Russische ziel’, waarbij ook minder bekende werken en componisten uit zowel Rusland als enkele buurlanden uit de mist van de tijd worden gehaald.
Grote aandacht zal gaan naar het luisteren: niet passief, maar gericht luisteren, waarbij gezocht wordt naar die kwaliteiten die Russische muziek haar unieke karakter en haar bijzondere betekenis geven. Met vele passende beeld- en geluidsfragmenten wordt de aangeboden informatie geïllustreerd en ondersteund. Kennis van en ervaring met het notenschrift en partituren is niet noodzakelijk. Met het audiovisuele materiaal lardeert muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. zijn presentaties zodanig, dat een goed samenhangend totaalbeeld ontstaat rond het onderwerp in kwestie. Na afloop kunnen de deelnemers in het bezit komen van digitale versies van zowel de presentaties als de betreffende beeld- en geluidsfragmenten.
Inhoud programma:
- Russische volksmuziek en volksinstrumenten
- De Russische kerkmuziek
- Russische componisten vóór Michael Glinka
- Pré-Nationalisten
- Muzikale Nationalisten
- Ontwikkeling en status van de Russische Opera I
- Ontwikkeling en status van de Russische Opera II
- Componisten in de neergang van nationalistische muziek
- Russische componisten van de 20ste en 21ste eeuw I
- Russische componisten van de 20ste en 21ste eeuw II
Aanvang woensdagavond 6 februari 2018, 19.30-22.00 uur! Andere data: 13, 20 en 27 februari, 13, 20 en 27 maart en 3, 10 en 17 april 2018.
Kosten: € 265,00 (incl. PDF’s van alle 10 presentaties + alle beeld- en geluidfragmenten).
Nadere informatie te verkrijgen door het invullen van het contactformulier op de contactpagina.
“Heb bij ‘Music in Life’ van Joop van Velzen de cursus ‘Geschiedenis van de Russische klassieke muziek’ gevolgd en hiervan enorm veel opgestoken. Respect voor de uitgebalanceerde en boeiende manier waarop hij je meeneemt door dit voor bijna iedereen onbekende terrein. Een uitstekend verteller die op een plezierige manier duidelijk iets wil overdragen. Om welke cursus het ook gaat: wie in zijn Larense stek op bezoek komt, gaat altijd een stuk wijzer naar huis”.
Renso van Bergen, HILVERSUM