Het échte begin van de opera dateert uit het Florence van 1598. Het was het einde van de Renaissance, de wedergeboorte in Italië van de antieke Griekse cultuur. Architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst waren al vernieuwd door terug te gaan naar de bron van de Europese beschaving. De Italiaanse zanger Jacopo Peri schreef muziek bij het dramatische gedicht “Dafne” van Ottavio Rinuccini. Daarna kwam Claudio Monteverdi met zijn baanbrekende “L’Orfeo” en volgden er nog meer prachtige en vernieuwende werken van zijn hand.
De vroeger zo obscure componist Monteverdi wordt nu niet alleen gezien als de eerste belangrijke operacomponist, maar ook als een van de allergrootsten aller tijden. De opera “Orfeo ed Euridice” (1760) van Christoph Willibald von Gluck bracht weer verdere vernieuwingen in deze kunstvorm, nog voorafgegaan door de opera’s van Georg Friedrich Händel en gevolgd door vele andere 18e-eeuwse componisten. Een halve eeuw later liet Wolfgang Amadeus Mozart de mensheid kennismaken met ware hoogtepunten in dit genre. Verreweg het meest ijzeren opera-repertoire ontstond in de 19e eeuw, vooral in Italië, Frankrijk en Duitsland. Tijdens de 10 colleges komen meesterwerken voorbij van Giacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, van Franse componisten als Camille Saint-Saens, Jules Massenet en George Bizet en, tenslotte, ook van Carl Maria von Weber en, uiteraard, Richard Wagner! Vervolgens grote Russische opera’s, zoals bijvoorbeeld ‘Roeslan en Ludmilla’ van Mikhail Glinka en “Boris Godoenov” van Modest Moessorgski. De laatste bijdrage sluit dan af met de 20e-eeuwse meesterlijke opera’s van Giacomo Puccini en Richard Strauss, maar refereert tevens aan moderne composities van bijvoorbeeld Igor Stravinsky, Sergej Prokovjef, Benjamin Britten en Hans Werner Henze.
Binnen deze serie colleges behandelt muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. de geschiedenis van de opera vanaf meer dan anderhalve eeuw vóór 1760. De inleidingen gaan gedetailleerd in op het ontstaan en de vroegste geschiedenis van de opera. En aangezien de kunstvorm “opera” reeds het 400-jarige jubileum vierde, deelt hij – naast de behandeling van deze eerste uitingen – gegronde kennis over de ontwikkelingen daarna (met veel luister– en kijkfragmenten van de grootste operaklassiekers als leidraad) met de deelnemers. De grote verhalen, passionele emoties, geniale muziek, schitterende decors en levensecht acteerwerk maken u daardoor tot ware operaliefhebbers!
Inhoud programma:
- Met het ‘Dramma per Musica’ ontstaat de opera
- De opera in de Barok
- Van Christoph Willibald von Gluck tot en met Wolfgang Amadeus Mozart: een eerste bloeiperiode van de opera!
- De gouden eeuw van de Italiaanse Opera
- De Duitse romantische opera
- De opera uit het 19de eeuwse Frankrijk
- Andere nationale opera’s
- Laat 19de eeuw-vroeg 20ste eeuw ‘Intermezzo’
- Opera en populair muziektheater
- Opera ‘springlevend’ in de 20ste en 21ste eeuw
Met vele passende beeld- en geluidsfragmenten wordt de aangeboden informatie geïllustreerd en ondersteund. Kennis van en ervaring met het notenschrift en partituren is niet noodzakelijk. Met het audiovisuele materiaal lardeert muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. zijn presentaties zodanig, dat een goed samenhangend totaalbeeld ontstaat rond het onderwerp in kwestie. Na afloop kunnen de deelnemers in het bezit komen van digitale versies van zowel de presentaties als de betreffende beeld- en geluidsfragmenten.
Aanvang : maandagavond 6 maart, 19.30 – 22.00 uur! De andere data: maandagen 20 maart, 10 en 24 april, 1, 8, 15, 22 en 29 mei en, tenslotte, dinsdag (!) 6 juni 2017.
Kosten: € 265,00 (incl. collegedictaat + PDF’s van alle presentaties + alle beeld- en geluidfragmenten).
Ook bestaat de mogelijkheid om op aanvraag de presentaties te verzorgen op een door de opdrachtgever gewenste externe locatie. De deelname hiervoor geldt dan voor een groep van minimaal 6 personen. Neem daartoe via het contactformulier contact op met Joop van Velzen, muziekhistoricus van ‘Music in Life’!
Nadere informatie te verkrijgen door het invullen van het contactformulier op de contactpagina.
“Ik luister veel naar opera en bleek er toch weinig van te hebben begrepen. Maar dat veranderde Joop van Velzen wel met zijn college “Italiaanse Opera”. Prachtig, we hielden het amper droog: drama, aria’s over Mamma, waanzin en l’amore! En Joop geeft daar betekenis aan, zet ze in een groter verband, muzikaal en historisch. De top opera’s naast de parels van vergeten aria’s uit een wereld vol van intriges, jaloezie, misvattingen en duels vulden onze oren. Geweldig bedankt Joop!”
René van Gelderen, LOOSDRECHT