Passies: bekende evangelisten, onbekende componisten

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is de tijd en het leven alsmaar jachtiger geworden. Merkwaardig genoeg is juist de aandacht voor passiemuziek toegenomen. De gelegenheid nemen om zich te concentreren op muzikale zettingen van het lijden en sterven van Jezus Christus is alleen nog maar groeiend. Het bewijs ervoor: in geen enkele ander land zijn er zoveel uitvoeringen van de passiemuziek van Johann Sebastian Bach als in Nederland.

js-bach-air-sheet  telemann  1d11e5ebeed3c42540f69555bbe34fb8_XL  penderecki03

Het aantal passies dat geschreven is, vooral in de barok, is niet te overzien. Georg Philipp Telemann alleen al schreef van 1722 tot 1767 ieder jaar een nieuwe passie, hetgeen hem een totaal van 46 stuks opleverde. Daarboven op kan men nog een aantal oratorio’s tellen die gerust voor een passie kunnen doorgaan.

OCF-Competition6-2116In een twee uur durende presentatie zal muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. van ‘Music in Life’ uit Laren uitgebreid ingaan op verschillende op muziek gezette passies van de vier evangelisten Mattheus, Johannes, Lukas en Markus. Met vele beeld- en geluidfragmenten zal hij delen van werken presenteren en toelichten van componisten, chronologisch verdeeld over 7 eeuwen: van Jacob Obrecht, via Johann Sebastian Bach en tijdgenoten, via Krzysztof Penderecki en Wolfgang Rihm, onze eigen Antoine Oomen tot aan Arvo Pärt, de Chinese componist Tan Dun en de Russisch-orthodoxe theoloog en componist Hilarion Alfejev, om er slechts enkele te noemen!

Met vele passende beeld- en geluidsfragmenten wordt de aangeboden informatie geïllustreerd en ondersteund. Kennis van en ervaring met het notenschrift en partituren is niet noodzakelijk. Met het audiovisuele materiaal lardeert  Joop zijn presentaties zodanig, dat een goed samenhangend totaalbeeld ontstaat rond het onderwerp in kwestie. Na afloop kunnen de deelnemers in het bezit komen van digitale versies van zowel de presentaties als de betreffende beeld- en geluidsfragmenten.

De presentatie kunnen op aanvraag verzorgd worden op een door de opdrachtgever gewenste externe locatie. Neem daartoe via het contactformulier contact op met Joop van Velzen, muziekhistoricus van ‘Music in Life’!

U kunt zich inschrijven door het contactformulier in te vullen op de contactpagina.