inschrijven

Vrije Academie

Performance_in_the_Bolshoi_TheatreMet ingang van het komende najaar geeft muziekhistoricus Joop van Velzen, M.Sc./M.A. van ‘Music in Life’ in opdracht van de Vrije Academie, een zevental studiedagen”Geschiedenis van de Opera” in verschillende plaatsen in Nederland (Velp, Zwolle, Amsterdam, Den Bosch, Hilversum, Ede en Utrecht).

“Geschiedenis van de Opera”

Het échte begin van de opera dateert uit het Florence van 1598. Het was het einde van de Renaissance, de wedergeboorte in Italië van de antieke Griekse cultuur. Architectuur, beeldhouwkunst en schilderkunst waren al vernieuwd door terug te gaan naar de bron van de Europese beschaving. De Italiaanse zanger Jacopo Peri schreef muziek bij het dramatische gedicht “Dafne” van Ottavio Rinuccini. Daarna kwam Claudio Monteverdi met zijn baanbrekende “L’Orfeo” en volgden er nog meer prachtige en vernieuwende werken van zijn hand.
De vroeger zo obscure componist Monteverdi wordt nu niet alleen gezien als de eerste belangrijke operacomponist, maar ook als een van de allergrootsten aller tijden. De opera “Orfeo ed Euridice” (1760) van Christoph Willibald von Gluck bracht weer verdere vernieuwingen in deze kunstvorm, gevolgd door de opera’s van Georg Friedrich Händel en vele andere 18e-eeuwse componisten. Een halve eeuw later liet Wolfgang Amadeus Mozart de mensheid kennismaken met ware hoogtepunten in dit genre. Verreweg het meest ijzeren opera-repertoire ontstond in de 19e eeuw, vooral in Italië, Frankrijk en Duitsland.

the_ghosts_of_versailles_production_stillTijdens deze studiedag komen meesterwerken voorbij van Giacchino Rossini, Gaetano Donizetti, Vincenzo Bellini, Giuseppe Verdi, van Franse componisten als Camille Saint-Saens, Jules Massenet en George Bizet en, tenslotte, ook van Carl Maria von Weber en, uiteraard, Richard Wagner! Vervolgens grote Russische opera’s, zoals bijvoorbeeld ‘Roeslan en Ludmilla’ van Mikhail Glinka en “Boris Godoenov” van Modest Moessorgski. De laatste bijdrage sluit dan af met de 20e-eeuwse meesterlijke opera’s van Giacomo Puccini en Richard Strauss, maar refereert tevens aan moderne composities van bijvoorbeeld Igor Stravinsky, Sergej Prokovjef, Benjamin Britten en Hans Werner Henze.

In de loop van de studiedag behandelt muziekhistoricus Joop van Velzen dus in vogelvlucht de geschiedenis van de opera vanaf meer dan anderhalve eeuw vóór 1760. De inleidingen gaan gedetailleerd in op het ontstaan en de vroegste geschiedenis van de opera. En aangezien de kunstvorm “opera” reeds het 400-jarige jubileum vierde, deelt hij – naast de behandeling van deze eerste uitingen – zijn grondige kennis over de ontwikkelingen daarvan (met veel luister– en kijkfragmenten van de grootste operaklassiekers als leidraad) met de deelnemers. De grote verhalen, passionele emoties, geniale muziek, schitterende decors en levensecht acteerwerk maken u daardoor tot ware operaliefhebbers!

Kijk voor inschrijving, data, locaties en kosten op https://www.vrijeacademie.nl/5852/uitgebreid-zoeken/studiedag-geschiedenis-van-de-opera/

Close